Dieta kopenhaska – najważniejsze informacje

Dieta kopenhaska z całą pewnością jest efektywna. W świecie dietetycznym raczej się ją krytykuje i stawia na równi z głodówkami czy jeszcze straszniejszymi jadłospisami (polegającymi np. na spożywaniu płatków kosmetycznych nasączonych sokiem), ale trzeba to jej przyznać, że rzeczywiście jest ona skuteczna. Doprowadza bowiem bardzo szybko do utraty wielu zbędnych kilogramów. Jej minusem jest natomiast niska wartość odżywcza. Ta dieta w żadnym wypadku nie odżywi organizmu. Jedynym jej celem jest bowiem utrata wagi.
Z diety kopenhaskiej nie wolno korzystać przez całe życie. Nie jest to typowy wzór zdrowego żywienia, a dieta terminowa, która trwa dokładnie trzynaście dni. Tworzy ją bardzo rygorystyczny i bardzo wymagający jadłospis. Plus – jest on na tyle prosty i nieskomplikowany, że wszystkie posiłki można stworzyć z produktów występujących w hipermarketach i supermarketach. Są one banalne w przygotowaniu i nie trzeba poświęcać na nie więcej niż kilka minut. Dieta kopenhaska najbardziej kusi jednak swoją efektywnością. Z założenia ma bowiem bardzo szybko doprowadzać do utraty masy ciała. A nikt nie lubi czekać na efekty. Stąd właśnie bierze się popularność podobnych metod odchudzających.
A na jakie efekty można tu właściwie liczyć? Ogólne założenie jest takie, że dieta kopenhaska powinna doprowadzić do utraty od czterech do dziesięciu kilogramów. Spadki zależą oczywiście od początkowej masy ciała danej osoby. Jeżeli cierpiała ona na dużą otyłość, istnieje spora szansa, że schudnie jeszcze więcej. W przypadku osób o normalnej masie ciała te spadki będą natomiast niższe. Warto jednak dodać, że niekoniecznie są one oznaką spalonej tkanki tłuszczowej. Na samym początku odchudzania bardzo często traci się wyłącznie wodę.
Suplementy na odchudzanie po 40
Dodaj komentarz